06 Mei 2017

Japan Seeks to Give Patrol Planes to Malaysia

06 Mei 2017


JMSDF P-3C aircraft (photo : Tomo Papa)

TOKYO -- Japan is looking to donate retired military patrol aircraft to Malaysia, letting that Southeast Asian country keep closer watch over the South China Sea to rein in China's maritime expansion.

Parliament is currently weighing revisions to the foundational law of the Ministry of Defense that would allow equipment to be given to other nations at no cost. Currently, some form of compensation is legally required for any national asset. Malaysia will likely be the first beneficiary once that change is made, receiving P-3C patrol aircraft previously used by the Maritime Self-Defense Force.

P-3Cs, developed by Lockheed Martin of the U.S., are equipped with radar and other capabilities letting them detect and monitor suspicious ships and submarines. Kawasaki Heavy Industries manufactured the aircraft under a license agreement for a time, though that production has since ended. The Maritime Self-Defense Force has 60 or so of the aircraft in operation, and plans to retire those that have logged around 15,000 hours in flight.

Malaysia approached Japan about adding P-3Cs to its fleet, according to an official at the Defense Ministry's Acquisition, Technology and Logistics Agency. Japan will hand the retired aircraft over after making renovations. The plan is to remove technologies such as high-performance radar used to detect submarines, which could qualify as defense secrets.

Tokyo aims to reach an agreement with Kuala Lumpur on the transfer of defense equipment and technology in short order to clear the way for a hand-off. The deal must accord with Japan's key principles regarding such transfers, which aim to ensure transparency, security and compliance with international law.

Japan will also conduct a review of the plan to ensure that neither defense equipment nor the technology involved will fall into China's hands, and plans to obtain permission for the transfer under the U.S. International Traffic in Arms Regulations, due to the P-3Cs' American origins.

Japan is deepening defense cooperation with various members of the Association of Southeast Asian Nations grappling with China's expansion in the South China Sea. Tokyo has concluded an equipment transfer agreement with the Philippines, and is negotiating a similar pact with Indonesia. Nations such as Myanmar and Cambodia receive military rescue assistance in times of emergency and help building infrastructure, among other aid designed to boost defense capacity.

(Nikkei)

139 komentar:

  1. Negara kaya raya kayak malon mana mau terima sedekah samurai-san wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. mau la...kerena tak de wang pon....donation....donation la.....asal siok...kesian kebuluran.....cuma gosipnyer jepun nak donation pesawat tak de enjin

      Hapus
    2. Wow..jgn di lupa f-16 ye..owh..lupa byk yg terhempas..

      Hapus
    3. Nuri the flying coffin juga terhempas masih aja dipake. Kasian tak de wang buat beli heli. Japan-san harusnya donate heli sahaje

      Hapus
    4. tak la setiap tahun mcm f-16..kesian, xtau nak servis jet fighter..

      Hapus
    5. Betul betul betul.... nuri nak serviz and upgrade jadi heli transformer. The robo coffin kah kah kah

      Hapus
    6. owh..lupa lg..C-130 pun hasil hibah, byk juga terhempas...

      Hapus
    7. pik, sapik,kata bos rmaf cuman gosip, ntar dulu yak mimpinya lanjut lagi bisuk2 kalu bneran jadi dikasi okey pren haha!

      Hapus
  2. Joni

    Weve accepted many items from the Japanese before the same as u did.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yup sepakat, namun no offense bro, semoga kawanmu banyak yang sadar. Sakit perut aku menahan tawa melihat komen dibawah #nyerah tak kuat aku πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜«πŸ˜«

      Hapus
  3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  4. Yang jadi pertanyaan kenapa jepang memandang Malaysia lebih butuh hibah dari pada Indonesia misalnya .Faktanya wilayah Indonesia paling luas di asean dan budget militer juga terendah diASEAN. Belanja militer tertinggi diasean adalah Singapure dengan angka 3,3% dari PDB ,Indonesia terendah dengan angka 0,8%.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Japan is trying to curb china expansion in SEA. It seems that Malaysia had more to offer in this matter. And no. China is not interested or "invading" Natuna.

      Hapus
    2. Unknow@ yg membutuhkan sangat orion nih malaysialah bro kerana topografi wilayahnya berhadapan langsung dgn cina dan laut cina selatan

      Hapus
    3. Malaysia needs it more than us. Other than Malaysia, Vietnam and Philippines also need the Orions but considering the direction those 2 are taking... not really a wonder Malaysia gets the priority.

      Hapus
  5. kesian kesian....united nation or pbb harus segera bersidang...agar seluruh negara didunia segera hibah sedekah kepada malaysie....kalau tak???makin teruk kebuluran...cepat donation

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nope theres no famine here bro. Jgn terlalu angkuh. Setiap kali berlaku bencana d Indonesia Malaysia adalah antara negara pertama yg akan menghantar bantuan.

      Hapus
    2. Shed @ jgn dilayan daru iu bro,just relax

      Hapus
    3. suwandaru

      WHO/Unicef sudah pun bersidang dan menetapkan bahawa (open defecation)tabiat buang najis sembarangan dikalangan 55juta rakyat indonesia perlu segera di kurangkan..Membangkitkan kesadaran terkait kebersihan adalah fokus utama melalui campaign "punch the poo"

      indonesia berada di ranking ke2 setelah india yg unggul di puncak...

      Hapus
    4. Buat apalah toilet dari emas bila negara kita banyak utang om daru,anak cucu kita butuh makan bukan butuh hutang om kih kih kih

      Hapus
    5. mat rempit

      salah bro..

      anak cucu butuh lapangan kerja yg luas bro..biar mudah cari duit di tanah air sendiri..

      Duit itu nanti baru buat beli makan..sisanya,buat bikin rumah & toilet..


      Hapus
    6. Anak
      Salah kau bro,bila ada skill bolehlah kerja,berjuta2 warga asing boleh kerja,mana warga tempatan,apa kerana tak de skill maka tak de kerja kih kih kih...dari kerja paling atas sampe bawah pun dikuasai asing,masyarakat lokal cuma jadi penonton kerana tak de skill,cem mana nak bayar utang bila tak de skill tuk kerja kih kih kih

      Hapus
    7. mat rempit

      2x salah lu bro..yg penting ada expertise..bila ada expertise,dengan mudah menciptakan lapangan kerja sangat luas...bukan saja di malaysia tapi juga di indonesia..contoh..Petronas,sime darby,FGV,TH,CIMB,Maybank,Celcom-axiata,maxis,proton,Airasia etc..

      contoh di tempat saya..ada sekitar 200 pekerja indonesia yg bekerja dengan 1 perusahan(masih ada perusahan lain).sedangkan anak muda yg tinggal max cuma 50 orang(bekerja sendiri,bisnes,tanaman pertanian)

      apa skill yg diperlukan 50 anak tempatan ini utk mengantikan posisi & produktiviti 200 pekerja indonesia ???

      Singapore mengambil jutaan warga asing untuk menjanakan ekonominya..dari posisi kolar putih ke biru..adakah rakyat singapore takde skill juga ??

      Hapus
    8. maybank, wahh salah satu bank guwe tuch haha! ini dulu bii tp balik nama euy,diakusisi.

      kok bisa yach nama ganti total hrsnya tetep bii-maybank, sperti cimbniaga, kerna ijinnya kan bank lokal.klo bank asing kena peraturan beza dgn lokal soalnya.
      misal dr segi bunga tab bank asing pst lbh rendah dr lokal...eh uda ahh jd oot curhat pula, tung tung tung haha!kabooorr

      Hapus
    9. palu gada

      yg itu saya gak tau bro..maybe tukar selera siapa tau..lagi kan brand/logo itu punya value nya sendiri..mungkin juga strategi pasar..

      Hapus
    10. Mana ada petronas di indonesia ,perusahaan kau tuh keciknya di indonesia hahaha...beza dgn perusahaan jepun dan korea yg ada di indonesia,lagian jg mereka investornya di indonesia,apa salah kami beri makan perusahaan2 malaysia di indonesia hahaha

      Hapus
    11. mat rempit

      JGN CAKAP CEM TAKDE KNOWLEDGE BRO.bikin malu rakan senegara lu saja.banyakkan baca

      Emang korea & Japan provinsi di indonesia bro?? atau lu mau tumpang bangga dengan kejayaan mereka?? wakakakaka

      memberi makan pada investor????lu pakai fahaman lu itu di indonesia aja bro..kahkahkah..

      tak tau harus ketawa atau nangis baca tulisan mu...




      Hapus
    12. Anak@ Haha,sapa kata korea dan jepun propinsi indonesia,commentpun cem budak kecik tak tahu apa2,tak dibaca pun dah meracau haha...can u imagine bile syarikat malay tuh invest di malaysia,u see jika invest di malaysia sekarang lg lesu,pertumbuhan economy lambat,ringgit berbanding dollar US teruk sangat,utang negara banyak,manalah untung syarikat malaysia tuh bile invest di malaysia...apa salahnya syarikat tuh invest di indonesia kerana ada keuntungan,kami pun dapat cukai dan tax syarikat malaysia tuh,what's wrong

      Hapus
    13. mat rempit

      Klu tau japan & korea bukan provinsi di indonesia..kenapa membandingkan perusahan malaysia & japan/korea?? yg dibahas sekarang bukan expertise japan/korea..tapi keupayaan malaysia vs indonesia dlm meciptakan lapangan kerja..lu keluar konteks perdebatan bro..itu ciri orang kalah...

      Klu ekonomi malaysia lesu..kenapa perusahan besar dari china & saudi invest berbilion dollar di malaysia..jumlah populasi malaysia cuma 30 juta..tapi kenapa legoland pilih invest di malaysia bukan indonesia yg punya 10x lipat populasi???

      Motivasi foreign investor di malaysia & indonesia berbeza..

      perusahan malaysia invest di indonesia kerana murah cost operasi(cheap land + cheap workforce)..minimize cost = maximize profit..
      indonesia perlu malaysian investment kerana malaysia ada expertise & kapital..indonesia beroleh manfaat tax & lapangan kerja..

      sedangkan di malaysia,foreign investor melihat potensi masa depan & kemudahan infrastruktur yg bagus.Program2 pembangunan malaysia yg membuat investor luar berani invest ke malaysia..

      Semua itu tak masalah..yg jadi persoalan..indonesia diklaim punya SDM yg lebih berkualiti,lebih kaya SDA..tapi fail membangun lapangan kerja yg luas..

      Pertumbuhan ekonomi bagi semua negara di dunia rata2 melambat..terutama negara2 high income..itu wajar..

      Lu fikir pertumbuhan ekonomi bagi sebuah negara lower income itu sama tingkatnya dengan negara high income ker bro?? klu tak faham ekonomi,jangan cakap pasal ekonomi bro..

      Nilai ringgit jatuh berbanding dollar.Kenapa?? siapa yg paling merugi???

      Matawang china juga pernah jatuh teruk berbanding dollar..China jadi miskin?? industri domestic,SME di sana makin mantap..

      Hapus
    14. Anak@ masalahnya kau kata syarikat2 malaysia itu investor paling besar di indonesia hahaha,itu masalahnya,habis kau mabuk kecubung sih jd suka meracau hahaha

      Negaramu baru lego land,DISNEY LAND sudah beli tanah beribu hektar di karawang dan akan joint dgn syarikat tempatan dan sekarang mereka lagi membangun DISNEY LAND aq sahaje tak cakap sombong,belum lagi ARAMCO joint dgn PERTAMINA dgn budget US$ 10 billion,belum lagi honeywell yg akan bangun kilang engine pesawat di batam aq jg cakap tak sombong

      China adalah salah satu investor terbesar di malaysia,cina berjasa terhadap malaysia kerana cina bantu ekonomi malaysia dgn membeli syarikat 1MDB tuh,cina banyak kucurkan dana untuk menyelamatkan ekonomi malaysia,cina banyak beli syarikat negara malaysia

      Setakat ini wang ringgit jatuh terhadap dollar US,sila baca newspaper bro,bank dunia jg mengatakan begitu

      Wang cina jarang turunlah bro,cina selalu jaga mata wangnya,bahkan cina telah mematok 1 yuan itu berapa dollar US,kerana itu US marah2 pada cina kerana mata wang cina telah dipatok harganya terhadap dollar US,kerana perang mata wang tuh obama berkunjung ke cina untuk membicarakan masalah mata wang nih,sila search google

      Kalo tak paham masalah economy tak bolehlah meracau dan membual bro,malu kita bila tong kosong nyaring bunyinya

      Hapus
    15. mat rempit@project manager

      Apa yang kau merepek ni bro????

      Bila aku kata malaysia investor terbesar di indonesia???????

      Yang aku kata..Perusahan2 malaysia mempunyai expertise dalam MEMBANGUN LAPANGAN PEKERJAAN YG SANGAT LUAS BUKAN SAJA DI MALAYSIA MALAH SAMPAI MERAMBAH KE INDONESIA..Maknanya perusahan malaysia bukan saja mampu memberi peluang pekerjaan pada rakyat malaysia di malaysia,malah rakyat indonesia di indonesia..

      Lu sebut perusahan2 malaysia invest ke indonesia kerana ekonomi malaysia lesu/tak yakin invest di malaysia.LUPA KER BRO???

      Jadi saya sebut pelaburan legoland & aramco di malaysia sebagai BUKTI kata2 lu SALAH..BUKAN bertujuan SOMBONG..yg lu sampai bawa2 disneyland ni untuk apa bro????? kah kah kah

      Lu sebut.."China invest di malaysia setelah kerana china bantu ekonomi malaysia dengan membeli perusahan 1MDB"...Good try bro..


      Usahasama Sttategic malaysia-china telah bermula seawal 2008 dengan tertubuhnya Malaysia-china industrial park di Kuantan & China-Malaysia indutrial park di Qinzou China.China juga telah invest untuk membesarkan Kuantan port & Kuantan Waterway...

      Selain tu..Usahasama Malaysia-china diperkukuh dalam industri halal.China telah menggandeng Malaysia untuk memantapkan industri halalnya melalui creadibility JAKIM Malaysia di negara2 islam(OIC)..Kini china adalah antara pemain industri Halal terbesar dunia dengan bantuan Malaysia...

      China telah invest di Bandar malaysia & Port Klang telah di programkan menjadi terbesar di Asean.Ditambah dengan ECRL(eastcoast rail link) yg akan menyambung KL-KUANTAN(selat melaka-LCS)

      Bila lu dengar kasus 1MDB bro??? 2015 ???

      1MDB :2015
      MH370 & MH17 : 2014
      Lahad Datu : 2013

      apa lagi yg lu tau???

      Saya tak pernah cakap matawang china SELALU jatuh..Yg saya cakap matawang china juga PERNAH JATUH TERUK..tak faham bahasa ker?? kenapa susah2 google pasal obama pergi china pulak??? google sekali obama pergi malaysia..kah kah kah kah...

      Ya matawang malaysia memang jatuh..Bila saya bantah????

      so what?? setakat ni product tempatan makin laku sebab product luar/import makin mahal..Wisata juga semakin bagus sebab barang/charge malaysia makin murah...



      Hapus
    16. Anak# aq kata syarikat malaysia lebih untung invest di indonesia bila invest di malaysia tuh,tentulah lebih untung invest di indonesia dgn penduduk 250 juta berbanding 30 juta malay,market share dan keuntungan lebih bagus di indonesia di saat crisis economy cem nih,paham tak bro

      Kerana cina investor terbesar di malaysia sehingga malaysia takut sangat sama cina,nelayan cina yg sering curi ikan di beting ali kerajaan malaysia tak de kuase nak tangkap,beza dgn indonesia tak takut sama korea selatan dan jepun bila mereka macam2 sama indonesia

      Betul keh produk tempatan tuh laku hihi

      Hapus
    17. mat rempit @ project manager

      Bila kau cakap camtu?? ni point kau sebelum ni.

      .."can u imagine bile syarikat malay tuh invest di malaysia,u see jika invest di malaysia sekarang lg lesu,pertumbuhan economy lambat,ringgit berbanding dollar US teruk sangat,utang negara banyak,manalah untung syarikat malaysia tuh bile invest di malaysia"...

      lagi satu hal..

      Perusahan2 malaysia yg aku sebut sebelum ni..memulakan invest di indonesia sudah puluhan tahun..bukan baru2 ni setelah ekonomi dunia melambat..

      kenapa bawa2 soal nelayan china?? ini sudah keluar konteks lagi ni bro..lu selalu sangat meracau isu2 yg menyimpang jalur..tapi takpe saya ulas sikit..

      wajar malaysia xde kuasa terhadap china..memang bezanya terlalu besar..spt semut mau melawan gajah..

      itu juga berlaku di indonesia bila hilang kuasa untuk berkeras dgn US soal freeport..ketegasan indonesia lebur bila US menggertak indonesia dengan USS carl vinson..
      bezanya situasi indonesia, bukan semut melawan gajah.. tapi gajah impoten vs gajah super...

      Bukan di malaysia jer..mana2 negara kalau matawangnya jatuh,pasti produk lokal akan lebih laku..

      Positif & negatif tetap ada kalau matawang jatuh..Terus mau nangis????? tinggal manfaatkan sajalah "positif" nya sebaik mungkin..

      Hapus
  6. Hundreds of Indon drowned every when crossing Malacca Straits! Why? Tak cukup makan!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahaha... and our worker are stealing your devisa kah kah kah.

      Hapus
    2. Paul@ change ur mindset pakcik,bila berjuta2 worker asing bekerja di negaramu,kau pun cuma diam sahaje,dari level terendah sampe level tertinggi semua pekerjaan dikuasai asing kau pun diam sahaje,wang kau di sedot kau pun diam sahaje,apalah kau nih cuma budak bodoh yg boleh diam sahaje bila wangnya di sedot

      Hapus
    3. itu kan sbnenernya orang kite yg pengen melancong/plesiran ke luar negeri om joni, eh nyampe sono ditawarin tuan tana kerjaan ya uda gayung bersambut jadi BLEISURE, bisnis dan leisure.

      pintar2 orang kita, ngerebut kerjaan org2 MALAS-YA model saiful domdom azmi husin alias paul baygon haha!

      Hapus
    4. Songlap

      Jgn dilayan paul tu bro just relax.. damnit all.

      Hapus
    5. Songlap/palu gada


      Itu lah efficientnya Malaysia..sebuah negara kecil yg berpengaruh besar di ASEAN.Menjadi tumpuan hampir seluruh rakyat Asean sebagai lubuk pekerjaan..

      Ini contoh leadership malaysia di Asean..Indonesia??

      Hapus
    6. asean sapo????bangla???gagak hitam???india??pakistan???kih kih...malaysie dan bangla berpisah tiada

      Hapus
    7. suwandaru

      Jumlah Bangla di malaysia kalah jauh dibanding warga indonesia..

      Setakat ini,bangla belum ada lagi yg sanggup mati demi datang ke malaysia...tapi dari indonesia banyak yg sudah mati..

      well,rezki tu di tangan allah..klu lebih,tak salah berbagi..klu kurang,jangan iri..

      Hapus
    8. iye ke????....pm and tpm pon import from indo...siapa malaysia sebenar???kih kih

      Hapus
    9. Suwandaru..


      Hahaha..import from indo ??

      Bro,saya tinggal di daerah pekan pahang.PM Najib adalah ahli parlimen Pekan..Najib anak kepada PM malaysia ke2 Tun abdul Razak..

      Asal saya pula di Sungai Balai,Bagan Datuk,negeri Perak.Kampung kelahiran DPM zahid hamidi.Family saya kenalan sama family zahid kerana ayah saya lepasan pesantren milik orang tua DPM zahid..


      wakakaka...import from indo..mabuk kecubung kah bro ??

      Hapus
    10. Suwandaru

      Mau di gali lagi asal keturunan saya bro?? cukuplah..ntar ketahuan pula saya sama jokowi masih sedulur...wakakaka..


      Hapus
    11. makin banyak makin bagus,secara tak langsung kamipun berhasil menginvasi negeri jiran tak perlu perang utk sementara haha!sikkkaattt smuuaa duwit duwiiitt haha!

      kerna itu mrk disebut pahlawan devisa disini. hidup TKI

      nah nanti bila om anak kerokan pulang kampung, pastilah kami elu2kan haha!ayolah bentar lagi musim mudik nich

      Hapus
    12. lha najib and zahid hamidi pon dulu mengaku asal leluhur indonesia???apalagi nak bantah import from indo???kah kah....siapa malaysia sebenar nie???....sate haji samuri pon asal jawa ye????kih kih

      Hapus
    13. Buat apalah toilet dari emas tuh bila negara banyak hutang,ingat anak cucu kita mesti tanggung hutang tuh sampe 7 keturunan,ingat anak cucu kita bukan butuh hutang tapi butuh makan kih kih kih

      Hapus
    14. suwandaru..

      wakakakaka...leluhur indonesia itu datang dari sri lanka..jadi pemimpin indonesia itu import dari sri lanka..apa lagi mau bantah ???

      wakakaka..

      Hapus
    15. hah sri lanka??? nehi nehi dong haha!
      aca aca, sembarangan aje luh haha!
      tp mungkin nenek moyang om daru tuch, kalo guwe sich ada turunan meneer, nyonya meneer mkdnye haha!
      sini om anak kerokan setor jidatnya biar lemfeng haha!tung tuungg tung

      Hapus
    16. palu gada

      -+90% orang indonesia kan bragama abrahamic..leluhurnya dari nabi adam kan.nabi adam tu kan turun di sri lanka..klu pengikut teori darwin ya lu tau sendiri leluhurnya dari mana..

      Hapus
    17. Kalo bapak mamaknya anak kerokan turunnya di jamban. Tiap komen mesti seputar bau-bau toilet

      Hapus
    18. joni

      lu cakap2 hal jamban/toilet..emang lu punya jamban???

      lu buang aja masih di sungai lagi mau bicara soal jamban..wkwkwkw

      bro,kalau suwandaru yg hari2 menghina malaysia tu mak ayahnya turunan apa ??? ayoo bro jgn takut

      Lagi,komen paling awal di atas mak ayahnya turunan mana?? turunan buang najis sembarangan??

      Hapus
    19. hah? nabi adam turunnya di srilanka??

      emangnye srilanka ntu ada di timur tengah yech?
      tunggu bentar, mana peta mana pettaaa..

      guwe jadi dibikin bingung gegara om anak kerokan nich haha!

      doi ngemengin nabi adam ape adam jordan yak haha!
      mungkin akibat kebanyakan guwe fentungin jd agak geser sedikit berapa derajat gitchu hahaha!tung tungg ttung

      duh abis ditinggal libur sehari aja,makin farah mahluk2 disini haha!

      Hapus
    20. Palu gada

      Nah ini saya copy sedikit dari WIKI..

      "The often used Sri Pada is derived from
      Sanskrit , used by the Sinhalese people in a religious context; this name also has meaning in Pāli, and may be translated roughly as "the sacred foot". It refers to the footprint-shaped mark at the summit, which is believed by Buddhists to be that of the
      Buddha . Christian and Islamic traditions assert that it is the footprint of Adam, left when first setting foot on Earth after having been cast out of paradise, giving it the name "Adam's Peak"

      Sekarang lu cari sendiri mana Adam Peak tu di map lu..apa di middle east atau di sri lanka..

      klu lu salah...saya cabar lu datang kesini..saya mau fentungin kepala lu biar rajin baca & tidak bikin malu indonesia..

      Hapus
    21. Payahlah nak cakap dgn anggota parti UMNO nih,tak paham2 juga rupanya hihi

      Hapus
    22. mat rempit

      UMNO ?? seumur hidup,register sebagai pemilih aja belum..apa lagi memilih..jadi orang UMNO pula tuh...kah kah kah..

      apa yg tak faham nya bro???

      santai aja..pengunjung2 di sini kan punya mata & akal masing2..biar mereka sendiri menilai....

      Hapus
    23. jiaahh guwe da tau bakalan diarahken kesitu, jebakan betmen euy haha!

      nich telapak kaki kanannya ada disini om, haha!

      http://travel.kompas.com/read/2015/02/11/140400927/Tapak.Kaki.Raksasa.Daya.Tarik.Tapak.Tuan

      Hapus
    24. palu

      mau promosi kah om anak.kerokan?? sorry not interested.

      tung tung tung chang..
      tung tung tung chang.

      Hapus
  7. keren juga yach kawasaki heavy industries, dari pabrikan otomotif dan perangkat alat berat bisa jadi rekanan LM, buat bangun pswat mantaf haha! dan masi byk lagi yg mrk produksi.
    https://global.kawasaki.com/en/mobility/air/


    artinya kalo mau,proton bisa juga tuch beralih bikin pesawat suatu saat.dan guwe optimis,proton bisa lbh cepat menyusul perkembangan industri penerbangan.kerna rata2 industri otomotif basic manufakturnya uda kuat.
    ini obrolan serius loh, tp tetap santai haha!

    BalasHapus
    Balasan
    1. palu gada..


      Haha santai..tapi anda betul..

      Malaysia satu2 nya negara membangun yg punya Automotive manufactur dengan pasar domestic terkecil di Asia dan mungkin di dunia..itu saja sudah cukup menceritakan banyak tentang pencapaian proton di balik cabaran2 nya..

      Even singapore cant beat malaysia since singapore sudah di level 1st world country...



      Hapus
    2. luthfi

      Teruskan bro..keluarkan hujah lu..Mari merdekakan fikiran dengan fakta..

      Hapus
    3. tentu smua bermula dari yg keci om cik. majulah proton

      Hapus
    4. @Anak peneroka...saya gelak nak tawa lihat komen om malaysia satu2nya negara yg punya membangun automotive kih kih kih...Om peneroka mabuk kecubung ya kih kih kih

      Sila baca om :
      1) proton ertiga buatan indonesia resmi meluncur di malaysia (www.otodriver.com) tanggal 25 november 2016

      2) di malaysia suzuki ertiga berubah menjadi proton ertiga (www.m.mobil123.com) tgl 18 november 2016

      3) suzuki ertiga jadi mobil proton (www.m.detik.com)tgl 22 januari 2016

      Cuma ganti stiker dan nama doang om,ingat anak cucu butuh makan om bukan butuh hutang kih kih kih

      Hapus
    5. mat rempit

      wakakakaka..suzuki ertiga buatan indonesia..mau claim suzuki kah bro ??? jangan bro..suzuki itu punya sejarah lebih lama dari indonesia..

      semua orang di malaysia tau ertiga itu buatan suzuki..kerjasama suzuki-proton hanya utk memanfaat pasar malaysia & indonesia..wah..pasar indonesia & malaysia..tapi brand cuma malaysia & japan..mana brand indonesia??

      1.iriz
      2.suprema
      3.perdana
      4.exora
      5.preve
      6.saga
      7.persona

      7 variasi model proton di atas,hasil ganti stiker & nama dari brand mana ?? serta kan link..





      Hapus
    6. palu gada


      semua harus bermula dari kecil..betul bro..


      tapi yg saya maksudkan..pasar domestic malaysia bagi apa pun product itu kecil..termasuk la product proton..ini disebabkan populasi malaysia hanya 30juta..

      Di Asia hanya ada Japan,korea,china,india & malaysia yg memproduksi mobil lokal..tapi malaysia yg paling kecil pasar domesticnya..

      Pasar global penting..tapi pasar domestic jauh lebih penting..apalagi utk brand baru..

      malaysia tak punya pasar domestic sebesar indonesia..tapi malaysia berusaha menghayati kemerdekaan di bidang ekonomi..

      Hapus
    7. @anak
      Sapa kata suzuki buatan indonesia,baca yg benar bro kih kih kih,syarikatnya bernama suzuki indonesia sama seperti toyota malaysia,kok o'on sih bro Wkwkwk

      Tapi katanya Kerjasama dgn suzuki,kok suzuki indonesia yg buat terus dihantar ke malaysia dan berubah nama jadi proton,di mana hal ikhwal kerjasamanya Wkwkwk...lawak sangat Wkwkwk...kalo kerjasama tuh bila proton ada ambil bagian dalam design dan pembuatan ertiga,ini mah beli ertiga suzuki terus dihantar ke malaysia habis tuh diganti jadi proton ertiga Wkwkwk...kerjasama kok beli Wkwkwk...kocok perut aq nak gelak tawa Wkwkwk

      Hapus
    8. Selepas kerjasama dgn suzuki,proton kerjasama dgn KIA korea...KIA 100% yg rancangkan design dan pembuatan automotivenya,terus dihantar ke malaysia dan diganti jadi merk proton wira,cem tuh brand2nya,habis tuh keuntungannya dibagi 2 Wkwkwk....lawak sangatlah,kocok perutku bila ingat cakapmu wkwkwk...aq pun tak layan cakapmu kerana cakapmu tak de logic,cakapmu buat perut aq kocok Wkwkwk...Wkwkwk...Wkwkwk

      Hapus
    9. mat rempit

      Produk suzuki kalah bersaing dengan produk Honda,toyota,etc..dengn branding proton,ertiga mampu mendapat kelebihan yg proton miliki di tanah air sendiri..malaysia melindungi produk nasional..sedangkan indonesia melindungi produk asing.kedua2 perusahaan ada kepentingan..Get it bro ??

      Proton wira is not related with KiA at all.Ramai orang indonesia yg tau hal ni kecuali lu.JANGAN CAKAP CEM ORANG TAKDE KNOWLEDGE BRO.wakaka

      FYI proton sudah tidak memproduksi model wira lagi.

      Hapus
    10. proton tin millo tayar tercabut????

      Hapus
    11. Hahaha,malu kau kate proton buatan tempatan,cuma ganti stiker terus di bilang buatan tempatan hahaha

      Hapus
    12. mat rempit

      Ganti stiker itu ESEMKA bro..kereta china 100& tapi diklaim buatan indonesia..kasian masih juga ada yg percaya..

      N219 itu juga ganti stiker bro..bila mau terbang bro??

      Hapus
    13. Anak peneroka #Wkwkwk,makanya banyak baca bro,sila datang ke kilang PT DI dan Esemka bro...jgn asbun ya bro....N219 n Esemka 100% di design syarikat indonesia,lokal content N219 itu 70% bro,Esemka 80%,bukan cem proton beli dari luar dan buatan 100% negara lain terus di bilang asli buatan tempatan hahaha...ingat peneroka,aq teringatlah sama anak buahku seorang engineer asal malaysia saat saya jadi pimpinan project di brunei,anak buahku banyak bual dan kosong ilmu,habis tuh dia kepala batu,terpaksalah aq pecat dia

      Hapus
    14. mat rempit

      ESEMKA 80% buatan indonesia??? wakakakaka..

      Esemka itu failed product keluaran Foday Automobile co.Ltd yg berbasis di SHISHAN TECHNOLOGICAL & INDUSTRIAL PARK B, NANHAI DISTRICT, FOSHAN CITY, GUANGDONG, China.

      Sadar la bro..sadar...forumer2 indonesia ikut malu dengan klaim lu...

      lu fikir membangun mobil kaya membuat product kampungan?? mana supply vendornya,mana subsidiarynya,design departmentnya,RnD deparmentnya,Assembly departmentnya,etc...

      Utk final proses bagi part CV joint mobil aja butuh gedung besar + puluhan CNC machine yg total luasnya lebih besar dari apa yg Pabrikan esemka punya sekarang..itu cuma final proses CV joint..0.01% content dari sebiji mobil..kalau sebiji mobil ??? pasti akan terwujud industrial park..Terus dimana industrial park punya esemka??? :-)

      Itu sebabnya Jokowi hadir ke malaysia & berkunjung ke proton city(industrial park)selepas menjabat posisi presiden..

      Saya tak mau pukul rata..kebodohan lu bagi saya bukan mewakili keseluruhan rakyat indonesia..

      mengenai N219..saya sudah hilang selera mau debat klu esemka aja yg jelas aja lu fail..

      Ok lah project manager/chief engineer..Saya mau anda tolong kasi tau saya..

      1.Berapa nilai cost RnD bagi program esemka rajawali R1 ??

      2.Berapa nilai cost produksi 1 unit esemka Rajawali R1 ??

      3.Berapa harga jual 1 unit Esemka Rajawali R1??

      4.Berapa unit mobil esemka Rajawali R1 terjual??

      Tak perlu nilai tepat,estimate saja.mudah saja kan pak project manager/chief engineer??

      Ayoo pak chief engineer..jangan kabooooorrrrr










      Hapus
    15. Anak@ terus kalo jokowi berkunjung ke proton city park dia ngomong"WOWW" gitu hahaha,cuma pusing2 sahajepun hahaha...kalo jokowi berkunjung dan beli proton 1000 biji itu baru namanya"WOWW" hahaha,kalo cuma pusing2 proton park tanpa beli sayapun boleh hahaha...di indonesia motosikal dan automotive buatan cina tak laku bro hahaha,sila lihat ke indonesia bila ada automotive buatan cina di indonesia konon pula kau kata Esemka product failed syarikat cina wong Esemka sahaje baru2 riset,kilangnya sahaje belum selesai dibangun,meracau sahaje kau nih
      ..proton ya proton malang nian nasibmu,dikau buatan asing diclaim buatan tempatan,dikau dipuja,tapi kini kau tak dilirik,dulu kau dipuja,disanjung,sekarang kau dihina hahaha...
      Salam Proton euy

      Hapus
    16. mat rempit

      Produk automotif dari china memang tak laku bro..Sebab itu dengan murah Foday memberi produknya diakui produk indonesia di esemka sebagai Rajawali R1.seburuk apapun produk mobil..RnD nya tetap jutaan dollar..pasti Foday mau dapat modalnya kembali..

      Esemka baru riset,kilang belum dibangun..tapi produk nya sudah keluar bro..Esemka Rajawali @ Foday..kah kah kah kah kah

      Perusahan Japan raih untung berbilion jualan mobil di indonesia..indonesia malah ambil mobil china jadi mobil nasional esemka..kah kah kah kah...



      Hapus
    17. Anak@ mau foday kek,mau proton kek,semua itu gak laku di indonesia....kalo hanya membuat automotive cem proton gampang bro,jangankan bine automotive cem proton,engineer indonesia pun dah mampu bine mobil elektrik,kerana tak di sokong kerajaan industri automotive buatan tempatan tak pernah hidup di indonesia...beza dgn malaysia industry automotive di sokong kerajaan meskipun industri automotivenya cuma asembly dan ganti stiker buatan tempatan

      Sila baca mobil elektrik indonesia tak disokong kerajaan : Indonesia Teknologi (www.abarky.blogspot.co.id) tgl 29 march 2014 dgn tajuk "Mobil listrik buatan Indonesia,nasib ricky pencipta mobil listrik tapi kurang dukungan pemerintah"

      Hapus
    18. mat rempit

      industri mobil tak di sokong pemerintah???

      abis,bikin pesawat & kapal perang kenapa boleh?? atau produk pesawat/kapal perang selama ini hanya pasang body aja..itu pun hasil beli lisensi design dari luar..kah kah..kah..kalau gitu,tak bedalah sama industri automotif di indonesia..sama2 jadi tukang bungkus...
      apalagi kalau upah membungkus paling murah sedunia..tinggal manfaatkan ajalah...kah kah kah...

      Klu bikin mobil electric banyak negara yg bisa om project manager.proton juga sudah lama ada prototype..persoalannya..mau di bawa kemana idea itu??? kalau mau hemat & green tech...ada teknologi yg jauh lebih bagus dari mobil electric..


      Hapus
  8. Balasan
    1. Itu bukan pesawat pejuang la bongok... tak reti nak beza pesawat pejuang ngan pesawat biasa ke.. camni je tahap pemikiran kamu... buat malu mak ayah kamu je lahirkan kamu kat dunia ni...

      Hapus
    2. Itu bukan pesawat pejuang la bongok... tak reti nak beza pesawat pejuang ngan pesawat biasa ke.. camni je tahap pemikiran kamu... buat malu mak ayah kamu je lahirkan kamu kat dunia ni...

      Hapus
  9. Tahniah Malaysian! Hope that those efective Spy air and marines,could help your nation in keeping and difence your teritory
    I do hope to see the best future for us all-the nusantaran!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia dan indonesia satu tubuh berlainan anggota .
      Yg suka timbulkan provokasi ialah mereka yg masih berfikiran mundur dan barbarian .

      Hapus
    2. alloy man

      klu provokasi..title king lu harus bagi pada suwandaru..tiada hari2nya tanpa penghinaan pada malaysia..dan forumer indonesia disini,tak mau kasi nasihat pada suwandaru..yg jadi supporter suwandaru banyak la..


      Hapus
    3. Anak@ salah ente kenapa di tanggepin,di indonesia di lindungi undang2 hak menyatakan pendapat,
      Dan kalau ente mereka terganggu ente bisa tuntut dia dengan undang2 ITE q

      Hapus
    4. Zaka

      Rubbish bro..undang2 yg lu kata itu kontradik sama mentaliti segelintir forumer indonesia disini...premature,belum tercapai akal,terlalu dini utk di hayati oleh bangsa lu..

      klu forumer indonesia provok,lu minta forumer malaysia relax2 aja jgn mrespon provokasi..

      tapi forumer indonesia merespon pendapat forumer malaysia dengan kata2 penghinaan,lu diam aja..

      Nasihat saya..lu jangan double standart saat menghakim..klu tidak,kata2 lu tak punya value@rubbish...

      Hapus
    5. Anak@ pantes ente di bully,ane kasih tau baik2 malah begitu,...ketika ente di hina,..disitu kedewasaan ente di uji..ane bukan admin disini jadi ane Gak punya hak memperingatkan mereka,..

      Hapus
    6. zaka

      saya hargai nasihat lu..tapi manusia dewasa mana pun tetap punya batas kesabaran..

      mungkin benar tingkat kedewasaan saya lagi diuji..tapi bagaimana kedewasaan anda??? kedewasaan lu itu title atau responsibility??

      tepuk dada tanya hati kawan..


      btw..saya tak rasa di bully sedikit pun..




      Hapus
    7. Anak@ berarti dewasamu kurang,
      Ane bilang baik2 ente Malah gitu,selama sikap ente seperti itu,jangan harap dapet perlakuan baik
      Kalau ente gak merasa di bully kemana ente ngeluh?
      Kalau ente gak suka ama tingkah forumer indonesia..ea gak usah main kesini

      Hapus
    8. Zaka

      Itu pendapat anda..pendapat saya,kedewasan lu itu delusi..lu sembunyi dari responsibility utk membetulkan keadaan..apa erti dewasa klu tak punya peran?? hayati dulu erti sebenar kedewasaan bro..

      Mana saya ngeluh bro?? saya lagi sibuk counter kata2 hina dari bangsa yg menghormati kebebasan berpendapat..

      lu mau peruntukkan masa menegur saya bro.tapi lu takut mau tegur rakan2 lu.kenapa? hipokrit lu bro..

      Hari pertama saya kesini,belum komen aja sudah ketemu cacian..perlakuan yg baik dari mana bro??

      Anda harus berjiwa besar bro..saya menyampai kritik membina..lu sebagai tuan rumah harus menanggapi dengan positif..buat merubah suasana negatif disini terutama yg datang dari bangsa lu...lihat semula apa yg shed buat pada paul..itu anda harus lakukan..

      Klu lu tak boleh terima kata2 saya,itu artinya lu gagal menghayati arti kebebasan berpendapat yg lu agungkan..lebih baik lu minta admin bikin blog ini kaya jakartagreater dan pertontonkan "kedewasaan" bangsa lu ke dunia...


      Hapus
    9. zaka

      bro lu buat saya teringat sama bekas pekerja saya dari lombok..ada 1 ketika salah seorang dari mereka marah2 pada saya kerana rakan yg lain menipu/malas ketika bekerja..Dia merasa rugi kerana rajin sendiri..

      saya jadi hairan,kenapa tidak.menegur saja rakan2 nya sendiri..tapi minta saya pula berbuat sesuatu..

      sekarang baru saya tau kenapa dia seperti itu...

      Hapus
    10. Anak@ ea sudah percuma juga ngomong kalau pemikiran ente seperti itu

      Hapus
    11. Zaka@ biasalah dia tuh bro suka asbun dan kepala batu...melihat kebobrokan negara lain dia paling jaguh tanpa melihat kebobrokan negaranya paling parah

      Hapus
    12. Mat rempit

      Yang ASBUN itu lu bro..why??

      1.Di artikel ini telah membuktikan,saya adalah pihak yg mempertahankan negara saya dari caci maki forumer indonesia..apa lu BUTA?? JELAS penghinaan negara di mulakan forumer indonesia..forumer malaysia cuma counter/defense..Lu kok goblog banget ???

      2.Lu mengkritik bahawa malaysia lebih BOBROK dari indonesia tanpa reference,statistik,data2 track record yg sahih.Hanya asumsi ASBUN lu sendiri.


      Malaysia 60 tahun merdeka
      -SDA/SDM(limited)
      -Economy status(upper middle to high income)
      -advance economic development program(EastCoastER,NorthCoastER,IskandarJohor ER,Sabah SDR,Sarawak SCORE)
      -advance infra(HSR sin-KL-bangkok),EastCoastRL,toll-free pan borneo highway)
      -megaproject(malacca gateway,iskandar smartcity,N9 MVV,Bandar Malaysia KL,kuantan waterfront,Klang Asean biggest Port-City)

      PLUS: open defecation free

      indonesia 72 tahun merdeka
      -SDA/SDM(unlimited,very rich)
      -Economy status(lower to middle income)
      -java base economic development program
      -advanse infra(java)
      -basic infra(sumatera,kalimantan,papua)
      -megaproject(java only)

      PLUS: 55milions people still practising open defecation

      mat rempit...pemerintahan mana lebih BOBROK ??

      Hapus
    13. Mat@ kelihatan sih emang dari cara dia koment...selalu merasa benar dan menyalahkan orang lain

      Hapus
    14. Zaka@ lihatlah tuh budak sudah meracau cem kuda lumping,dia kira tak de pembangunan di indonesia hahaha...Iya bung dia tak de cermin kale hihi

      Hapus
    15. Zaka

      Eh bro lu lupa ker??

      siapa approach siapa dulu??? saya atau anda???

      Lu tiba-tiba approach dan meletakkan kesalahan total pada saya..JANGAN BUAT2 LUPA BRO..

      padahal ada lagi forumer indonesia yg kata2nya hina.tapi kenapa anda pilih meletakkan salah pada saya???? anda takut dicari & dipukuli rakan senegara kah??

      siapa yg selalu cari salah orang lain?????? saya atau anda???

      saya cuma counter kata2 anda..itu saja...itu jelas disini..

      Saya berkeras kerana saya yakin Penghinaan dilakukan oleh bangsa anda.komen pertama disini JELAS menghina negara saya..itu BUKTINYA...

      Silakan check sendiri..saya mulai komen disini 4 minit sesudah shed anuar keluar kerana gak tahan penghinaan & pembodohan forumer indonesia..

      Lu juga bekeras tetap dengan pendirian lu menyalahkan saya kerana apa???? buktinya apa??? apa yg lu perjuangkan???

      Lu takut mengaku kenyataan..lu takut menjawab pertanyaan saya..lu berani menyalahkan yg benar,lu takut menyalahkan yg salah..fikiran lu gak jelas..sebab itu lu pilih sembunyi..

      lu bukan saja belum dewasa..malah belum cukup lelaki..











      Hapus
    16. mat rempit ngaku project manager/chief engineer

      Saya sudah malas mau buka bicara soal lain dengan lu.

      saya cuma tunggu informasi dari soalan yg saya kasi pada lu..

      Takkan Pak project manager gak bisa jawab..lari-lari pula..come on pak project manager..

      Saya mau bikin kira2 PNL jualan esemka rajawali R1 yg 100% design indonesia...


      Ayoooo Pak Project Manager/Chief Engineer







      Hapus
    17. Anak@ terserah sama ente lah mau ngomong apa,kalau ane ngejawab percuma juga berarti ane sama sperti ente ngebahas hal yg tidak penting dan kayak anak kecil...hihihihi
      Bertanyalah yang berhubungan dengan militer,maka ane jawab

      Hapus
    18. Zaka

      anak kecil itu kelakuannya nakal..lempar batu sembunyi belakang orang tuanya..

      kalau di pukul tu anak,ya kita salah..pukul tu orang tuanya yg gak becus mendidik anak..

      ya kan bro?? ok la..nanti aja saya tanya lu soal militer..skrg lagi sibuk




      Hapus
    19. @anak...bro,di indonesia kebebasan mengeluarkan pendapat dijamin bro,jangankan menghina dirimu dan bangsamu,kalo di indonesia menghina presiden indonesiapun dibolehkan bila presiden itu gak bener....masalahnya adalah bila awak ada masalah dengan Suwandaru janganlah awak hina2 bangsa kami cem toilet,indon babu etc,cem bangsamu lebih bagus dari indonesia,dari kata2 awak ada sindiran yg suka merendahkan dan suka menghina indonesia dan menggangap malaysia itu lebih jaguh sementara indonesia itu bodoh2 dan miskin,terus bila ada forumer indonesia counter back mengatakan malaysia itu bangsa pemalas,bodoh,clepto,utangnya banyak kau pun merepet2 cem emak2,sudah banyak forumer indonesia yg memarahi Suwandaru supaya jgn selalu hina malaysia tapi dia tak mau dengar dan tetap kepala batu,ya cem mana lagi kalo Suwandaru tak mau dengar,kalo tak tahan dgn komen daru jgn dilayan dia,jadilah seperti bro Shed anuar walaupun malaysia suka dihina Suwandaru dia counter back dengan tidak hina2 indonesia...jangan heran awak sering di bully Cem tuh

      Jangankan nak bina automotive cem proton,autocar elektrikpun kami dah mampu bina bro,tapi masalahnya kerajaan kami tak mau sokong,beza dgn industry automotive di malaysia walaupun cuma boleh asembly dari mitsubishi tapi industri automotive malaysia dapatkan sokongan dari kerajaan
      Sila baca:Indonesia teknologi (www.abarky.blogspot.co.id) tgl 29 march 2014 dgn tajuk"Mobil listrik buatan indonesia,nasib ricky pencipta mobil listrik tapi kurang dukungan pemerintah"

      Hapus
    20. Mat rempit @ project manager

      komen lu itu membuktikan pemikiran lu KONTRADIK dengan perbuatan..cakap tak serupa bikin.

      Jika suwandaru punya kebebasan menghina malaysia & itu dilindungi kebebasan berpendapat,mengapa bila forumer malaysia counter suwandaru,lu & kawan2 kebakaran jenggot ???? mengapa lu tanggapi??? mengapa lu ikut menghina??

      apakah pendapat forumer malaysia ketika counter suwandaru tidak dilindungi kebebasan berpendapat???

      Memang cara shed anuar paling bagus..dia tidak bias melayan komen2 negatif dari forumer indonesia & malaysia..Mana forumer indonesia yg berbuat seperti dia??? 1 pun takde...

      Saya counter suwandaru dengan kata2 terus kepada peribadinya.termasuk lah hal toilet itu..tiada kata ind#n @ babu saya gunakan..anda kasih bukti kalau ada...

      saya sengaja mau forumer indonesia tau fakta,bahwa bukan saja malaysia,tapi indonesia juga punya kelemahan yg memalukan..jadi berhentilah menghina negara..

      tapi di artikel ini jelas sudah berlebihan.. kata malon sudah terbit sejak awal dan dari forumer lain(joni antipolisi)..ditambah panas dengan suwandaru..

      eh bro apa erti bully?? saya masuk kesini aja,sudah terlambat..shed anuar pun sudah keluar gak tahan pembodohan oleh forumer indonesia..

      saya masih belum kehilangan kata2..setiap point saya balas point..walaupun dari 3-4 orang sekaligus... apa lu bangga jadi pembully yg seperti itu?? cam itu anda kata saya di bully??











      Hapus
  10. truly malaysie
    -...awacs........tak ade
    -..mrca............tak ade
    - mpa.............bimbo menuju cancel
    - lms...............overprice
    - mrss............still dreaming
    - aditional mbt....imposible
    - medium range sam...tak ade
    - av8............... Delayed
    - gowind........ Delayed

    and the end??????minta donation negara lain je la....kah kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Daripada list kamu nie. Mane 1 yg kamu ada pulak

      Hapus
    2. wuuwek2....
      analisa apakah :P

      Hapus
    3. Hahaha.. lawak bila anak haram berbicara....

      Hapus
    4. Hahaha.. lawak bila anak haram berbicara....

      Hapus
  11. first; congrats to malaysian.
    are they gonna donate P-3C complete with all maritime equipment or they will strip all technology inside first?

    second;
    I'm interested in the last paragraph, they said after equipment transfer agreement with the Philippines, and they negotiating a similar pact with Indonesia.

    im very curious what will they transfer to my lovely country, anyone knows?

    BalasHapus
    Balasan
    1. jepang mo transfer ShinMaywa US-2 kali om bob haha!

      Hapus
  12. Malaysia bru ingin menggunakan pesawat mpa yg sbnr pada platformnya.jadi sebagai permulaan menerima hibah adalah 1 peluang yg baik. Pesawat mpa adalah 1 teknologi bru bgi malaysia. Belum pernah mengoperasikan pesawat fully mpa. Klu nk buat pemilihan pesawat bru mesti bnyk yg perlu ambil kira dan bnyk perlu ambil tau. Donation nie bole jdi sebagai perintis. Bkn mpa je. Sejak dlu lagi, jet juga hibah dari kanada. Heli jgk hibah. Mrss pun beli second. Agosta pun sama. Malaysia xkn beli sesuatu teknologi tinggi berkaitan ketenteraan melalui pembelian baru biasanya.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Oohh.. gitu yaa ck ck ck ck
      Super sekali... 😁

      Hapus
    2. 1. Agosta merupakan pakej yg diberi bersama pembelian Scorpene utk tujuan latihan. digunakan utk melatih submariners di Perancis, kemudian di bawa balik dan dijadikan muzium.
      2. Xda hibah pesawat dr Canada, Malaysia membeli 20 Canadair CT-114 Tutor pd tahun 1966 dan mengubahsuai utk ground attack role.
      3. Utk pesawat MPA, Malaysia mempunyai 4 buah pesawat Super King Air.

      Hapus
    3. Owh. Betul beli second.beechcraf sign as mpa. Tp not fully mpa. Klu ikut senarai oesawat mpa pun xde. Sbb xde asw

      Hapus
    4. no budget...tak perlu putar belit...enough

      Hapus
    5. yup. memng xde bajet nk beli. ade benda lain yg tgh buat. so ade orng nk hibah. terima saje. simple. bukan terima pesawat civilian pun. tiada fakta yg diputar belit

      Hapus
    6. benda lain tu apo????shoping ring...hand bag...diamond kak mah kat italy ke???

      Hapus
    7. Tldm 15 to 5. Bukan belanja yg sikit. Escom pun sama. 2 benda nie je dh telan belanja yg cukup bsr. Yg lain2 belum lagi

      Hapus
    8. Layan sgt suwandaru tengah high pil kuda tu.. cakap makin merapu.. anak haram dari lembu mana la ni... heheheh

      Hapus
    9. Layan sgt suwandaru tengah high pil kuda tu.. cakap makin merapu.. anak haram dari lembu mana la ni... heheheh

      Hapus
  13. Masa sdh berubah, kedua-dua bangsa harus bersatu, bukan berseteru. Anyway,roda berputar,Malaysia d masa skrg sdng lesu. Indonesia sedang bergerak maju dgn cepat.

    BalasHapus
  14. Masa sdh berubah, kedua-dua bangsa harus bersatu, bukan berseteru. Anyway,roda berputar,Malaysia d masa skrg sdng lesu. Indonesia sedang bergerak maju dgn cepat.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Selamat Bung admint, komentnya lebih dari 100

      Hapus
  15. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  16. Wow! 100 comments that mostly have got nothing to do with the post. This must be such an achievement.

    Stupid trolls starting such an unnecessary fight and the people who keep replying to the trolls are also equally stupid.

    BalasHapus
    Balasan
    1. don't waste your time bro. they will never learn.

      Hapus
  17. jet pejuang dengan jenama songlap....fuh best bebenor

    BalasHapus
  18. Mirip jkgr ya sekarang nih blog ,admin banned aja yg saling hina .enek liat komen diatas

    BalasHapus
  19. Mirip jkgr ya sekarang nih blog ,admin banned aja yg saling hina .enek liat komen diatas

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rizky

      JKJR boleh saling hina kah bro?? yg saya tau,kalau ada forumer malaysia menghina,pasti di banned tu..

      JKJR tu blog forumer indonesia menghina malaysia tanpa di balas..

      Jika JKJR lagi sunyi,nanti pasti ada forumer indonesia yg menyamar forumer malaysia dan menghina indinesia..lepas itu JKJR pasti ramai pengunjung..


      At least admin blog ini masib kasih kesempatan forumer malaysia membalas penghinaan...


      Hapus
    2. Which makes this page no better than topix or the like. The admin should just straight up ban everyone that starts a fight or some off-topic bullshit. Doesn't matter what their nationality is.

      Hapus
    3. Mau sampai kapan saling menghina sampe punya anak cucu ?. Miris sekali jika anda berpikir seperti itu saya hanya memberi saran kepada admin supaya mem banned komen negatif baik dari indo kek malay kek filipin kek .jadikan forum militer yg memberi pengetahuan bukan tempat saling hina

      Hapus
    4. Rizky

      Miris???

      Bro,saya juga support kalau admin mau banned kimen negatif dari siapa pun.Masalahnya sampai sekrang itu tak pernah dibuat..

      itu lah gunanya balas hina bro..biar admin ni mikir..dia mau blog ini jadi seperti JKJR atau jadi blog militer yg bagus..kerana sebelum ini,penghinaan datang dari forumer suwandaru setiap hari,sengaja di diamkan admin..

      Klu admin betul2 serius mau banned komen negatif..sudah dari dulu dia bikin.. yg jelas admin tak serius..

      dan yg jelas..forumer2 indonesia di sini berkata soal banned hanya setelah terjadi saling hina..

      mengapa anda forumer indonesia tak serius minta admin banned suwandaru dari dulu?????

      Hapus
    5. Bales hinaan kok bangga ? Itu perbuatan jelek kan membalas api dengan api bukan nya padam konflik malah makin besar mulai lah dari diri sendiri untuk stop saling caci maki itu lebih baik berpikirlah lebih dewasa Kalau anda berpikir untuk selalu membalas sampe kapan pun gak ada habis nya . Doa kan saja agar bung suwandaru sadar apa yg ditulis nya bakal dipertanggung jawabkan kelak kalau anda mau mengikuti langkah suwandaru silahkan . Monggo dicek sudah beberapa kali teman" lain minta untuk dibanned akun yg menebar kebencian tapi admin tidak kunjung melaksanakan permintaan

      Hapus
    6. Rizki

      Nah..memang itu tujuannya..

      kalau api menjadi besar..blog ini akan kehilangan creadibility nya om..pencinta militer(malaysia&indonesia)akan lari/tak mau kesini lagi

      Kalau admin,murni seorang pecinta militer,pasti dia akan memperbaiki keadaan..

      Kalau sebaliknya..pasti dia pilih diam saja.

      Saya tau ada forumer indonesia yg minta admin banned..yg saya pertanyakan,level kesungguhan mereka..

      disebabkan itu,ini jalan satu2nya..

      kita tinggal tunggu & lihat saja..blog ini akan jadi lebih baik @ jadi seperti JKJR..itukan di tangan admin..

      Jadi realistik bro,takkan jadi aman kalau biang2 masalahnya tidak di hilangkan..

      Hanya orang BODOH yg enjoy menikmati informasi ditempat yg sama dia melihat negaranya di hina..

      Terserah lu mau pikir saya apa..klu anda pilih jadi dewasa yg diam saja silakan..

      Saya gak mau jadi dewasa yg seperti itu..

      faham bro??











      Hapus
    7. Ya silahkan dilanjut kalau menurut anda benar saya hanya mengingatkan ,nasionalis itu boleh asal jangan berlebih karena yg fanatik itu jelek menurut agama .

      Hapus
    8. rizky

      Dalam banyak2 orang indonesia di sini..anda satu2nya yg meletakkan agama di atas nasionalisme..saya harus salut anda kerana itu...

      Hapus
  20. Pantes aja indo n malay kita dijajah karena mudah diadu domba.

    BalasHapus